GERALD GRADWOHL GROUP – EPISODE 6

‘Glass Onyon PR’ is een public relations-bureau uit Asheville, North Carolina dat ons voornamelijk alternatieve pop- en rockmuziek toestuurt met albums van progressieve bands van over de hele wereld die ze via o.a. ‘Rootstime’ willen promoten. Wij doen daar graag aan mee, hoewel het muziekgenre niet echt tot de kerninteresses van ons magazine behoren. Maar wie zich de moeite getroost om muziek te promoten heeft volgens ons altijd recht op een recensie of evaluatie van het werk van de bands die ze vertegenwoordigen.

In dat verband kregen we onlangs het jazz- en progrockalbum ”Episode 6”, de zesde plaat van de Oostenrijkse formatie ‘Gerald Gradwohl Group’ uit Neustadt aangeboden. De vier leden van die groep zijn de 54-jarige jazz- en rockgitarist en bandleider Gerald Gradwohl naast bassist Jojo Lackner, tenorsaxofonist Thomas Kugi en drummer Harald Tanschek. Op deze plaat brengt de ‘Gerald Gradwohl Group’ acht composities van de bandleider die op improvisatiewijze tot stand zijn gekomen.

Zes van de acht geheel instrumentale tracks sluiten pas af na zeven minuten wat gebruikelijk lijkt te zijn voor dit soort muziek. Enkel de op de eerste video te horen improvisatiesessie bij het nummer “Let’s Talk” is na 4 en halve minuut al klaar. Filmische soundscapes en jazzy muzikale improvisaties volgen elkaar op dit album op en zijn voornamelijk als sfeermakers bedoeld. Elk bandlid zorgt met zijn instrument afwisselend voor een eigen inbreng in de tracks op “Episode 6”.

Deze plaat werd vorig jaar in juli in amper twee dagen zo goed als live opgenomen in ‘The Mushroom Studio’ in Pinkafeld, Oostenrijk met Gerald Gradwohl zelf als producer. Hoewel hij de nummers zelf heeft gecomponeerd laat hij in de studio elk bandlid naar hartenlust improviseren. Zo wordt het nummer toch vaak helemaal anders dan hij zich in eerste instantie bij het componeren had voorgesteld, maar dat is nu net zijn objectief en leidraad bij het opnemen van een plaat. Eens de coronapandemie voorbij is wil de ‘Gerald Gradwohl Group’ al deze nummers heel graag live gaan spelen in clubs en op festivals in Oostenrijk en in de rest van Europa.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: HOANZL Shop

video